Toen en nu

  • 1985/86: 1e officiele seizoen, (als Nedlloyd Vier)
  • 1992/93: Kampioen res. 4e klasse (Vijfde)
  • 1997/98: Nedlloyd Drie
  • 1998/99: sc ASV Arsenal zat.2
  • 1999/00: sc ASV Arsenal zat.1
  • 2001/02 - nu: sc ASV Arsenal vet.1

Ajax Nieuws

28 april 2007

sc ASV Arsenal Vet 1 - sv Overbos 1-1 gestaakt

De eerste wedstrijd uit de reeks beslissende ontmoetingen die ons voortbestaan in de 1e klasse gaan bepalen. 2x winst op Overbos en Kadoelen moet ons
behoeden voor degradatie, een nederlaag tegen HBC uit is dan geen nekkebreker. Voortekenen waren weer niet best: Ruud ziek, Harry en Jason aan het werk, Steef geblesseerd, Luciano andere verplichtingen. Dus speler 34 dit seizoen van stal gehald: Buurman Kees.

We moeten winnen, dus een offensieve opstelling is begrijpelijk. De kerstboom is weer van stal gehaald, met Joop als piek en Pablo als sluitpost. We gaan fel van start, Hans neemt het voortouw, Joop, Marcel en Chiel lopen op elke bal, Peer bewijst weer eens dat hij op het middenveld thuishoort en Kees speelt alsof hij al jaren bij ons speelt. Achterin geven wij niets weg. We zijn dichtbij een eerste goal als tijdens een scrimmage voor de goal alleen met de hand een doeltreffende kopbal van Peer vanaf zes meter voorkomen kan worden. Geen pingel, aanvallende fout wordt geoordeeld. De 1-0 na een kwartier is terecht. Chiel geeft een bal vanaf rechts, op maat, Joop zet ons met een simpele hoofdknik op voorsprong. Helaas kunnen we dit niet uitbouwen, ondanks goede kansen. Overbos komt beter in de wedstrijd en komt dichter bij het doel van Pablo. De gelijkmaker is buitenspel, maar Lode vlagt te laat. Eric keurt de goal eerst nog wel af, maar na heftige protesten van zijn buren wordt de wedstrijd hervat met een 1-1 stand.

De emoties lopen op. We blijven beter, het spel speelt zich voornamelijk af op de helft van Overbos. Een handsbal in de 16 van Overbos kan niet anders dan bestraft worden met een strafschop, hoewel Overbos het hier niet mee eens is, wat verbaal duidelijk wordt gemaakt. Her en der worden wat onvriendelijkheden uitgewisseld, wat Eric doet besluiten om de wedstrijd te staken na 25 minuten. Ongunstig voor ons. We moeten wedstrijden spelen en winnen. Afwachten wat de KNVB bepaalt...

24 april 2007

JOS/Watergraafsmeer - sc ASV Arsenal Veteranen 1 4-2 (1-1)

Onze favoriete tegenstander, JOS/Watergraafsmeer. Opponent bij ons optreden in het Olympisch Stadion eerder dit seizoen, een pijnlijke doch terechte 1-5 nederlaag. Net als wij hebben zij moeite met het niveau van de 1e klasse A sinds de samenvoeging van de beste 7 ploegen van 1A en 1B, eind vorig seizoen en rest voor hen ook een plek in de onderste regionen. Bekende gezichten bij hen, maar toch ook enkele nieuwelingen.

Sinds onze goede wedstrijd tegen SDW uit is Rob nog altijd geblesseerd maar zijn Marco, Ruud en Hans wel weer onder de mannen. Jason moet werken, Steef is door zijn rug gegaan, Ron heeft sociale verplichtingen. Ruben speelt weer linksback, Hans en Gerben in het midden, Marco op rechts. Middenveld: Luciano, Harry, Ruud, Marcel. Voorin Joop en Chiel, wissels Pablo en Peer. Goed om o.a. Jeanette en Jeroen langs de kant te zien, naast vaste supporters als Barry en Neck.

We beginnen zeer sterk. De vroege 0-1 van Joop (scherp afronden na goed storen van Marcel) is terecht. Harry raakt de paal, Chiel probeert het van afstand evenals Gerben, Joop is enkele malen dicht bij een 2e treffer. Die maken we niet, vragen om problemen en na een half uur raken we de grip op de wedstrijd geheel kwijt. Chiel en Joop worden te vaak niet bereikt en het middenveld weet zich geen raad met Appie. Vlak voor rust kapt en draait hij zich vrij in onze 16, zet voor vanaf onze linkerkant en vanaf de penaltystip wordt de aanval doeltreffend afgerond, tussen de benen van zowel Marco als Lode door. 1-1, aldus wordt de rust bereikt. Pablo maakt zijn entree in de ploeg, Marco moet er weer vandoor, Hans gaat even bij Swift kijken.

Na rust zakken we nu weer in, helaas. Langzaam maar zeker gaan we kopje onder in de zandbak. Lode pakt een schot van Roy Olson in de linkerbovenhoek niet klem (wat wel mogelijk was ...) en de bal verdwijnt via zijn nieuwe handschoenen tegen het net 2-1. JOS/W vergeet de genadeklap uit te delen door met alleen Ruben nog tussen de bal en het net niet te scoren. Wat later revancheert Lode zich door een voorzet te onderscheppen en vervolgens goed uit te trappen richting Chiel, die zijn tegenstander op snelheid passeert en Joop een niet te missen kans biedt, 2-2. Hier mogen we niet lang van genieten. Appie wordt weer niet aangepakt en de snelle gelegenheidspits is er vervolgens als de kippen bij om e.e.a. fraai af te maken, 3-2. Hierna wordt schrijnend duidelijk dat we in de hoek zitten waar de klappen vallen. We zijn beter, hebben meer balbezit en de gelijkmaker hangt in de lucht. Peer kopt, net als tegen SDW, de bal fraai in. Deze belandt buiten het bereik van de doelman op de paal en hobbelt vervolgens over de doellijn om aan de andere kant van het doel aan de verkeerde kant (voor ons) zijn weg te vervolgen. Vrijwel meteen daarna countert JOS/W en wordt een 3 tegen 1 situatie afgesloten met een schot op de binnenkant paal, waar de weg van de bal vervolgens wel tegen het net stokt, 4-2.


Dit maakt dat we nu 5 punten achterstaan op Overbos (ervan uitgaande dat zij de wedstrijd tegen Kon.HFC als gewonnen toebedeeld krijgen, kan ook zijn dat deze alsnog gespeeld moet worden en dat Kon.HFC punten in mindering krijgt). We hebben het in eigen hand, 3 overwinningen in de laatste 4 wedstrijden en we handhaven ons.


De cijfertjes;
Doelpunt van de week: 2-2 Joop
Voorzet van de week: 2-2 Chiel op Joop
Toeschouwers van de week: Jeroen & Jeannette
Speler van de week: 1. Joop 2. Hans, 3. Ruben

Speler van het jaar:
1. Ruben - 25 (+1)
2. Harry, Gerben - 12
4. Joop (+3) - 11
5. Jason, - 10
6. Jeroen - 8
7. Hans (+2) - 7
8. Henk, Ron, Lode - 6
11. Chiel - 4
12. Ruud, Laszlo, Marcel - 3
15. Rob,Peer (+2) - 2
16. Marco-1

Topscorers:
1. Ruben -13 (per abuis vorig verslag niet bijgewerkt)
2. Joop (+2) - 12
3. Harry - 9
4. Chiel - 7
5. Jeroen, Marcel - 3
6. Gerben, Jason – 2
8. Peer - 1 (per abuis vorig verslag niet bijgewerkt)

Doelpunt van het jaar:
1. Harry 2-2 Kon.HFC uit
2. Jeroen 1-1 ZSGOWMS V1 uit
3. Marcel 4-4 SDW thuis
4. Harry 3-5 ZSGOWMS V3 uit
5. Jason 1-1 TOB uit

Stand (per 25 april '07):

Johan wordt 60

Het zal niemand ontgaan zijn: Johan Cruijff wordt 60. En dat wordt gevierd, in woord en beeld. Mooi ook dat hij de 60 heeft gehaald. Ik kan me het telefoontje van Jeroen, eind jaren '80 nog goed herinneren: "Cruijff heeft een hartaanval gehad!" Wat een spanning die dagen er na. Gelukkig kwam alles goed.

Van de WK'74 ken ik vooral de videobeelden, in 1977 zag ik hem voor het eerst live, Nederland-België in het Olympisch (1-0). Toch werd hij pas echt een held bij zijn terugkeer op de
Nederlandse velden, begin jaren '80.

Nijmegen, woensdagavond 17 mei 1983. Ajax speelt in de Goffert het 2e deel van de KNVB-Beker finale die toen, om onbegrijpelijke redenen, in een uit- en thuiswedstrijd werd beslist. Seizoen 1982/83 is enkele minuten verwijderd van de afsluiting. Kampioen zijn we al (uit tegen Helmond Sport, 4-0 winst). Het weekend voor NEC uit is Ajax-Fortuna chaotisch in 6-5 geëindigd. Johan ging al in de rust op de schouders om daarna niet meer terug te komen.

We hebben een fantastische periode achter de rug sinds 6 december ’81 (Ajax-Haarlem). Leven in een droom: wekelijks volle stadions, vrijwel onoverwinnelijk (in 18 maanden tijd slechts 5 nederlagen: DS’79/Beker, Celtic/Europa Cup 1, Groningen en PSV (2x)) en veel, zo verschrikkelijk veel mooie momenten. Natuurlijk die eerste goal tegen Haarlem, gezien vanaf Diemenzijde, vak H. “Was dat Cruijff? Ongelooflijk!”Maar ook in de wedstrijden daarna was het altijd genieten. Wat een souplesse, wat een inzicht. Links of rechts, het maakte allemaal niet uit. Het liefst speelde hij de bal nog met de buitenkant, precies in de loop van een medespeler buiten bereik van de verdediger. Zelf scoren, anderen laten scoren. Zelden heb ik iemand zo vereerd als hij in die periode.

En nu komt aan dit alles dus een eind. Ruzie met het bestuur. Het vertrek zit er aan te komen. Ongewis zijn we dan nog van zijn bestemming die, gek genoeg, hem nu soort van vergeven is. Maar op de avond van de 17e mei speelt dit allemaal nog niet. Ajax speelt (in het mooie lichtblauwe Le Coq Sportif-uittenue) NEC weer van de mat. Het mooiste moment bewaart Johan tot het laatst (en gelukkig voor ‘onze’ kant van het veld. Vrijwel geheel vanuit stand, krult hij, staande ietwat schuin rechts voor de goal, van buiten de 16 een bal in de bovenhoek, 1-3. Ongekende bewondering op de tribune.

Dit gevoel slaat om in ontroering als ’s avonds laat bij thuiskomst de video van de samenvatting wordt bekeken. Voor het eerst in de historie van Studio Sport wordt een goal twee keer herhaald. En terecht.

Ontroering bij het zien van het gemak waarmee hij zijn kunstwerk volbrengt. De tranen wellen aan bij het besef dat dit fantastische voetbal voor het laatst te zien is geweest ...

In het volgende filmpje zit de goal rond 01:10

---


Clubkleuren en tenues van onze afdeling

Zaterdag VE 1e klasse 2006/07
JOS Watergraafsmeer (Amsterdam)
Asv Arsenal
Asv S.D.W (Sterk Door Wilskracht)
T.O.B. (Trouw Ons Beginsel)
Kadoelen
Sv Bijlmer
H.B.C. (Heemstede Berkenrode Combinatie)
Kon. H.F.C.(Haarlemsche Football Club)
Overbos
Z.S.G.O./W.M.S (Zonder Samenspel Geen Overwinning en Wilskracht Maakt Sterk )
Real Sranang
S.C.W (Sportclub Westeinder)

Met dank aan Roy Olson

21 april 2007

Messi en Maradona

Het WK'86: Nederland uitgeschakeld door Georges Grun (en vervolgens werd België 4e), wedstrijden midden in de nacht op TV, Denemarken met half oud-Ajax, Frankrijk met Platini, Brazilië, Engeland met Lineker. Toch stond iedereen in de schaduw van Maradona, met als hoogtepunt zijn 2e goal tegen Engeland. Afgelopen week scoorde landgenoot Messi een vergelijkbare goal, die hieronder wordt vergeleken.
---

20 april 2007

In bed met de Dolly Dots ...

... is niet voor iedereen weggelegd. Wel voor Jerry!

---

15 april 2007

SDW - sc ASV Arsenal Veteranen 1 6-3 (3-3)

SDW uit, nr.2 in de ranglijst. Hoofdpunten uit een goede wedstrijd, waar (weer) meer in had gezeten:
0-1 Ruben (sterk spelend als linksback) scoort bij een corner
1-1 Uit een corner
2-1 Strafschop (terecht)
2-2 Ruben (strafschop, terecht)
3-2 Fout Lode
3-3 Peer (kopbal na schitterende actie Joop)

Rust

Lode houdt zijn doel schoon en we krijgen kansen op 3-4 (2x Joop, 1x voor open goal op aangeven van Chiel, 1x geweldige actie daarna die eindigt op het houtwerk)
4-3 (Knullig balverlies Luciano)
Eind 6-3.

De cijfertjes;
Doelpunt van de week: 3-3 Peer
Voorzet van de week: 3-3 Joop op Peer
Toeschouwers van de week: Duncan
Hakje van de week: Luciano
Misser van de week: Joop
Blessure van de week: Lode (tevens dorpsgek van de week)
Speler van de week: 1. Ruben 2. Peer, 3. Lode
Exit van de week: Jason

Speler van het jaar:
1. Ruben - 24 (+3)
2. Harry, Gerben - 12
4. Jason - 10
5. Jeroen, Joop - 8
7. Henk, Ron, Lode (+1) - 6
10. Hans - 5
11. Chiel - 4
12. Ruud, Laszlo, Marcel - 3
15. Rob,Peer (+2) - 2
16. Marco-1

Topscorers:
1. Ruben -11
2. Joop - 10
3. Harry - 9
4. Chiel (+1) -7
5. Jeroen, Marcel - 3
6. Gerben, Jason (+1) – 2

Doelpunt van het jaar:
1. Harry 2-2 Kon.HFC uit
2. Jeroen 1-1 ZSGOWMS V1 uit
3. Marcel 4-4 SDW thuis
4. Harry 3-5 ZSGOWMS V3 uit
5. Jason 1-1 TOB uit

Stand:

11 april 2007

Quizvraag: in welk seizoen ...?

Iedereen kent de Cruijff-Olsen penalty:

---
Een leuke variant daarop is deze:

--
En dan hebben we nog een iets andere uitvoering;

---
De vraag: Wie in ons team scoorden in welk seizoen ook een penalty in 3 fasen (nemen-terug-scoren) en misten bijna ....?
De Prijs: een leuk voetbalboek uit mijn bibliotheek
Antwoorden via email of in de comments van dit bericht (met naam svp)
Sluitingsdatum: 18 april a.s.