Toen en nu

  • 1985/86: 1e officiele seizoen, (als Nedlloyd Vier)
  • 1992/93: Kampioen res. 4e klasse (Vijfde)
  • 1997/98: Nedlloyd Drie
  • 1998/99: sc ASV Arsenal zat.2
  • 1999/00: sc ASV Arsenal zat.1
  • 2001/02 - nu: sc ASV Arsenal vet.1

Ajax Nieuws

09 november 2006

sc ASV Arsenal Vet 1 - JOS/Watergraafsmeer 1-5 (0-1)

4 november 2006.
Op die dag betrad sc ASV Arsenal Veteranen 1 de historische plek, waar nu al bijna 80 jaar (sinds de Olympische Spelen van 1928) topsport wordt bedreven. Die dag was dat niet anders. Van ons team en onder onze trouwe supporters hebben velen talloze wedstrijden bezocht in het Stadion, al dan niet in het bezit van een geldig toegangsbewijs. Zo maar wat persoonlijke eerste herinneringen uit de losse pols:

1974/75 Fc Amsterdam – Hibernians Malta 5-0
1976/7
7 Ajax-Feijenoord 2-0, Fc Amsterdam-Ajax 2-3 (Ajax kampioen)
1977/78 Nederland-België 1-0 (eerste keer Cruijff ‘live’)
1979/80 Ajax-Strassbourg 4-0, Ajax-Nottingham Forest 1-0
1982/83 Ajax-Celtic 1-1 (late gelijkmaker van McCluskey en Ajax lag er uit in de eerste ronde, terwijl ik zeker wist dat ze de Europa Cup I weer gingen winnen met Cruijff…)
1983/84 Ajax-Feijenoord 8-2
Etc.

Organisatorisch klopte het bijna allemaal, op een kaduke boot (busje met chauffeur Nourdin was een prima alternatief) en iets te zachte ballen na. Zo’n honderd toeschouwers hadden de moeite genomen om naar deze 6 punten-wedstrijd te komen kijken, beide ploegen hadden vooraf slechts één keer gewonnen. We spelen al jaren tegen JOS/Watergraafsmeer en daar heeft nog nooit een 0-0 tussen gezeten, het zijn altijd zeer doelpuntrijke ontmoetingen, zowel voor de competitie (bijvoorbeeld een 5-5 gelijkspel thuis en een 6-0 uitoverwinning in seizoen 2003/04) of voor de beker (een 7-5 zege uit in seizoen 2002/03). Bovendien is de derde helft ook altijd zeer geslaagd. Een prima tegenstander dus voor ons vandaag.

Het was overigens niet de eerste keer dat we op de heilige grond mochten vertoeven. Op zaterdag 26 mei 2001 speelden we (overigens nog als Zaterdag 1) vriendschappelijk tegen Old Oak FC (Engeland), hetgeen uiteindelijk een 2-6 nederlaag opleverde (na een 1-1 ruststand, schitterende gelijkmaker van Arne Jobben).

Spelers die dag: Lode, Ron, André, Peer, Enno, Harry, Eric, Neck, Ruben, Hans, Gerben, Luciano, Arne, Marco. Die middag speelde André Assink zijn afscheidswedstrijd en werd hij vervangen door zijn zoon Barry jr. Ruim 5 jaar later zijn uit dat team 5 mensen niet aanwezig: Enno (gestopt), Arne (gestopt), André (gestopt), Luciano (andere verplichtingen), Peer (geblesseerd). Neck fluit, Adrie vlagt (toen ook al trouwens). De selectie is t.o.v. 5 jaar geleden aangevuld met Jason, Duncan, Joop, Laszlo, Jeroen, Rob, Raymond, Marcel en Ruud. Opvallend veel geblesseerden van de laatste weken waren wonderbaarlijk weer ‘genezen’ (Lode, Marco, Hans, Gerben, Duncan).

We beginnen in stijl. Henne (nog steeds ‘Chico Lama’ genaamd na zijn uitsluiting tegen Fortius eind jaren ’80 (3-2 nederlaag) wegens een Rijkaard-Völler incident, met 8 wedstrijden schorsing voor Enno Majoor als gevolg (omdat hij onder die naam op het wedstrijdformulier stond)) zingt vooraf acapella het Wilhelmus, uit volle borst ondersteund door de spelers.

Het eerste deel van de wedstrijd is voor ons, punt. Er wordt goed gespeeld, Ruben en Marcel zijn een plaag voor hun backs, Joop en Harry werken hard in de spits. Jeroen en Ruud zijn de baas op het middenveld en achterin hoeven we ons eigenlijk geen zorgen te maken. Toch slagen we er niet in om op voorsprong te komen zoals wel vaker in dit seizoen hapert de afwerking. Ruben komt heel dicht bij de openingstreffer, juicht al, maar ziet zijn doelpoging buiten het bereik van iedereen op de paal belanden. En ja, dan kun je er op wachten dat de goal wel aan de andere kant valt, want ook verdedigend zit het niet mee dit seizoen. Bij één van de eerste echte aanvallen van JOS/Watergraafsmeer weet Roy Alson zich simpel in vrije positie te manoeuvreren. Zijn (niet onhoudbare) schot verdwijnt via de handen van Lode tegen het nylon, 0-1 achter na een half uur. De eerste grote wisseltruc vindt plaats, Hans, Gerben, Duncan, Laszlo en Marco komen in de ploeg. Vooral de laatste twee genoemden spelen een prima wedstrijd. Goed keeperswerk staat tot de rust onze gelijkmaker in de weg.

Na rust is het beeld eenzijdig. Wij hebben (veel) meer balbezit, JOS/Watergraafsmeer is (veel) gevaarlijker. Waar wij niet verder komen dan afstandschoten, bouwt JOS/Watergraafsmeer de voorsprong simpel uit naar 0-3 via goed uitgespeelde counters, waar we als verdediging geen antwoord op hadden. Onze aanvalsdrift stokt steeds op een meter of 20 van het vijandelijke doel. Gelukkig kunnen we het talrijke publiek in ieder geval ook een keer voor ons laten juichen. In de 82e minuut neemt Ruud een corner vanaf rechts, Ruben wurmt zich tussen enkele verdedigers door en ziet zijn harde werken beloond met een kopgoal, 1-3. Zijn plannetje om zijn aanstaand vaderschap te tonen door juichend met een speen door het Stadion te rennen, mislukt helaas jammerlijk. Heel even krijgen we een prikkel en een sprankje hoop op een beter resultaat, maar dit wordt snel de grond ingeboord. Een voorzet (?) van de rechtsbuiten dwarrelt van ver over Lode heen de verre hoek in en de marge is weer 3. Voor de talrijke toeschouwers een schitterende goal. Dat er uiteindelijk vlak voor tijd nóg een goal wordt gescoord door JOS/Watergraafsmeer was slechts interessant voor de statistieken en maakt de 1-5 einduitslag ietwat geflatteerd.

Na afloop is er een dubbel gevoel, waarbij de slechte teamprestatie even het humeur bepaalt, maar al snel wordt hier overheen gestapt en is de gedachte aan het mooie evenement belangrijker. Het is geweldig om een jongensdroom werkelijkheid te zien worden, omringd door jongens die je al kent uit de periode dat je die droom had, met daarbij langs de lijn een bonte verzameling van talrijke toeschouwers die allemaal iets met dit team hebben.

Het verslag geschreven door JOS is hier te vinden. Foto's zijn hier te vinden.

De cijfertjes;
Doelpunt van de week: Ronald van de Woude (JOS/Watergraafsmeer 1-4)
Voorzet van de week: Ruud (bij de 1-3 op Ruben)
Mislukt juichen van de week: Ruben
Toeschouwers van de week: Tsja, maak daar maar eens een goede keuze uit …
Goed om (weer) te zien, o.a.: Jesper, Appie, Henne, Moeder van Eric, Moeder van Lode, Moeder van Jeroen, Moeder van Marco (dank voor de foto’s), zus van Naomi, Hans Spigt, Willy en iedereen uit heden en verleden die er was maar hier nu niet genoemd wordt.
Stukke wasmachine van de week: Harry
Look-a-like van de week: de Robbie Williams van JOS/Watergraafsmeer
Opmerking van de week: Ma Broekman: “Zo Lode, dat was niet zo best hé jongen!?”
Speler van de week: 1. Laszlo, 2. Ruben, 3. Marco


Speler van het jaar:
1. Ruben -10

2. Harry - 8
3. Jeroen - 6
4. Gerben - 5

5. Jason - 4
6. Ruud, Ron, Laszlo - 3
9. Lode – 2
10. Marco -1

Topscorers
1. Harry - 6
2. Ruben -4
3. Jeroen - 3
4. Gerben, Marcel, Joop – 2
7. Jason - 1

Doelpunt van het jaar:
1. Jeroen 1-1 ZSGOWMS V1 uit
2. Marcel 4-4 SDW thuis
3.
Harry 3-5 ZSGOWMS V3 uit

De stand:

1 opmerking:

Roy Alson zei

moeten we ooit nog maar eens over doen... waren altijd leuke wedstrijden tussen Jos Watergraafsmeer en Arsenal V1